FYSIUM® – moderní technologie pro delší čerstvost a kvalitu jablek

FYSIUM® je patentovaná technologie určená pro regulaci růstu a vývoje sklizených jablek. Díky inovativní metodě in situ generace těkavé účinné látky 1-methylcyklopropenu (1-MCP) dokáže účinně zpomalit proces dozrávání a stárnutí ovoce. Plyn vzniká přímo v uzavřeném systému a je veden do skladovacích prostor, kde působí na uložená jablka.

Jedinečná regulace zrání po sklizni

Účinná látka 1-MCP se váže na etylénové receptory v buňkách rostlin a blokuje tak jejich schopnost vázat molekuly etylénu – hormonu zodpovědného za dozrávání. Tímto způsobem neutralizuje působení etylénu a přináší řadu praktických výhod:

  • uchování pevnosti
  • snížení tvorby etylénu uvnitř jablka
  • ochrany před vnějšími zdroji etylénu
  • snížení respirace jablka
  • uchování obsahu kyselin
  • zpoždění dozrávání a stárnutí
  • snížení voskovitého vzhledu slupek u jablek

Výhody pro skladování a logistiku

Použití FYSIUM® pomáhá pěstitelům a distributorům prodloužit dobu, po kterou si jablka zachovají čerstvost, vzhled i chuť. Díky tomu je možné flexibilněji plánovat prodej, optimalizovat přepravu a nabídnout spotřebitelům ovoce vysoké kvality i dlouho po sklizni.

Doporučená aplikace

Aplikace se provádí nejpozději do 7 dnů po sklizni, a to po předchozím zchlazení jablek. Plody musí být vystaveny působení 1-MCP v uzavřených prostorách – například ve skladovacích místnostech, chladírnách, přepravních kontejnerech nebo nákladních přívěsech. Přípravek není určen pro venkovní použití.

Produkt dodáváme pomocí služby a na místě jej i aplikujeme ve spolupráci se zákazníkem. Pro více informací kontaktujte naše obchodní zástupce pro segment ovoce.